Работи ли психотерапията?

психотерапия

Работи ли психотерапията?

Сигурно всички знаете какво е психотерапия, но колко от Вас са склонни да потърсят психотерапевт?

Може би заглавието на темата не е най-точно подбрано, но целта е да дадем отговор именно на този въпрос „Работи ли психотерапията?”,  или с други думи, има ли ефект от нея.

Сигурно всички знаете какво е психотерапия, но колко от Вас са склонни да потърсят психотерапевт при проблеми от психологично естество?

В един от известните си филми, Уди Алън играе човек, който не полага никакви усилия, за да се отърве от маниакалните и невротичните си проблеми. Но колкото и забавно да е това във филма, в реалния живот често се случва точно обратното – ненавременно лечение на подобни проблеми, може да бъде тъжно, дори трагично.

Кой може да провежда психотерапия?

Психотерапията се провеждана от специалисти психолози или психиатри, които имат професионална квалификация в някой от психотерапевтичните парадигми. Психотерапията понякога е съчетана и с медикаментозно лечение назначено от психиатър. В тези случаи целта на психотерапията е постепенното намаляване и в последствие спиране на лекарствата.

Ефективност на психотерапията

Психотерапията е ефективна при лечението на тревожност, депресия, безсъние, и всички други проблеми от психологично естество. Проучване на списание „Consumer Reports“ със съдействието на специалист от университета в Пенсилвания (Martin E.P. Seligman) (Ноевмври, 1995г) сочи, че дългосрочната психотерапия е много по-ефективна и е за предпочитане пред краткосрочните психотерапии. Хората, които се подлагат на психотерапия цялостно са много по-здрави, и много по-рядко се нуждаят от други медицински грижи. Това е установено чрез въпросното проучване като са анализирани посещенията при личния лекар преди и след психотерапията.

Колко процента получават адекватно лечение

Според проучване на корпорация Ранд относно здравното осигуряване в САЩ около 10 на сто от хората имат някакви психологични проблеми. 1/5 от тези хора ще се обърнат за помощ към специалист психотерапевт, още толкова няма да потърсят никаква помощ, а около 60 % ще се обърнат към общопрактикуващ лекар. За съжаление в България няма практика личните лекари да препращат пациентите към психотерапевт. Най – често ще бъдете насочени към невролог, което не винаги е най – доброто решение. Поради тази причина процента на хората получили адекватна помощ е много  малък в България.

Няколко интересни факта за стреса

А ето и няколко факта за стреса, които може би не знаете от проучване на OSHA  (Occupational Safety and Health Care Administration). Стресът намалява съществено работоспособността и производителността на човек. Стресът е причина за голям процент от трудовите злополуки. Много често, причината за чести отсъствия от работа (болнични) е именно стресът.

Други приложения на психотерапията

Лечението чрез психотерапия може да се прилага не само при психични проблеми, но и при ред други заболявания, като съпровождаща терапия. За съжаление обаче, тези приложения на психотерапията все още не са достатъчно популярни, няма достатъчно адекватна информация за тях, а по този начин не се дава поле за тяхното развитие.

Резервирайте час за сесия