Как да се излекуваме от депресията без да използваме медикаменти

Депресия

Depression

Как да се излекуваме от депресия без лекарства?

Болните от депресия често се чувстват безпомощни. Трябва обаче да не забравят, че освен психитерапията и приемът на медикаменти, съществуват много други начини, с които да преборим депресивните симптоми. Промяната в поведението – физическа активност, начин на живот, начин на мислене, е естествен начин за справяне с депресията.

Ето 10 прости начина, с които страдащите от депресия могат да преборят симптомите:

1. Изграждане на рутина – според някои психиатри депресията нарушава нормалното протичане на ежедневните дейности. Един ден прелива в друг. Изграждането на ежедневен график може да спомогне за преодоляване на този проблем.

2. Поставяне на цели – когато даден човек е депресиран, често има чувството, че не може да постигне нищо. Това допълнително задълбочава депресията. За да се пребори с това чувство, пациентът може да си поставя ежедневни малки цели, чието постигане ще повдигне духа му. С течение на времето целите могат да стават повече и по-сложни.

3. Физически упражнения – физическите натоварвания водят до отделянето на ендорфини – хормони на удоволствието. Честите физически упражнения подпомагат за стимулиране на мозъчната дейност. Не са нужни прекалено големи натоварвания. Ходене пеша няколко пъти в седмицата например може да бъде достатъчно за начало.

4. Здравословно хранене – не съществува конкретна диета, която да излекува депресията, но спазването на добри хранителни навици може да бъде полезно при депресия. Ако депресивното състояние често кара пациентът да преяжда, контролът върху храненето може да повиши самочувствието на пациента. Според някои автори храни, богати на омега-3 мастни киселини (сьомга и риба тон) и на фолиева киселина (спанак, авокадо), могат да подпомогнат лечението на депресия.

5. Отделяне достатъчно време за сън – депресията може да доведе до недоспиване, а недоспиването може да влоши депресията. За предотвратяване на този порочен кръг могат да бъдат направени някои промени в начина на живот. Например препоръчително е лягането за сън и ставането от сън да стават по едно и също време всеки ден. Желателно е да се избягват дрямките през деня. Отстраняването на телевизорът или компютъра от спалнята се препоръчва за навременно и бързо заспиване.

6. Поемане на отговорност – при депресия човек може да иска да се дистанцира от живота и да се откаже да носи отговорност вкъщи и на работа. Активното участие в работния процес и домашните дейности може да подейства положително при лечението на депресия.

7. Промяна в начина на мислене – борбата срещу депресията в по-голямата си част е психическа. Когато човек е депресиран, той стига винаги до най-лошите заключения, оценявайки дадена ситуация. В тези случаи се препоръчва да се прибегне до логиката за справяне с тези негативни мисли. Например, ако болният се чувства като най-лошия човек на света, трябва да се замисли има ли наистина основание да мисли така. Ако болният смята, че никой не го харесва като човек, трябва да се замисли дали това е наистина така.

8. Консултация със специалист преди прием на добавки, за които се смята, че помагат при лечението на депресия.

9. Правене на нещо ново – препоръчва се страдащите от депресия да опитат нещо ново. Това може да е нещо съвсем обикновено като посещение на музей, четене на книга в парка, полагане на доброволен труд, учене на нов език. Някои автори твърдят, че когато се поставим в ситуация, в която посрещаме предизвикателството от ново начинание, настъпват различни химични промени в мозъка. Започването на нещо ново променя нивата на допамин в мозъка, който е свързан с чувството на удоволствие и радост.

10. Опитайте да се забавлявате – когато човек е депресиран, трябва да отделя време за неща, които му носят удоволствие.

Ако не успеете да се справите сами – винаги можете да запишете час при добър психотерапевт, който ще ви помогне.

Резервирайте час за сесия