Какво е бърнаут?

Burnout

Бърнаут

Бърнаут (Прегаряне) / Burnout

Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески, включително проява на суицидни настроения, инсулт, инфаркт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма, стерилитет.

Източник: Wikipedia

 

Какво е прегаряне?

Прегарянето е състояние на емоционално, физическо и психическо изтощение, причинено от прекомерен и продължителен стрес. То възниква, когато се чувствате претоварени, емоционално изтощени. Ако сте подложени на постоянен стрес, чувствате се безпомощни, обезверени и напълно изтощени, може да сте на пътя към прегарянето.

Прегарянето намалява производителността и отпуска енергията ви, оставяйки ви да се чувствате все по-безпомощни, безнадеждни, цинични и негодуващи. В крайна сметка може да почувствате, че нямате какво повече да дадете.

Отрицателните ефекти от прегарянето се преливат във всяка област на живота – включително вашия дом, работа и социален живот. Прегарянето може също да причини дългосрочни промени в тялото ви, които ви правят уязвими към заболявания като настинка и грип. Поради многото си последствия е важно да се справим с изгарянето веднага.

Може да сте на път за прегорите, ако:

  • Всеки ден е лош ден.
  • Грижата за работата или домашния ви живот изглежда като пълна загуба на енергия.
  • Изтощени сте през цялото време.
  • Чувствате, че нищо, което правите, няма значение или е оценено.

Признаци и симптоми на бърнаута / прегарянето

Повечето от нас имат дни, в които се чувстваме безпомощни, претоварени или недооценени – когато да се измъкнем от леглото изисква решителността на Херкулес. Ако се чувствате така през повечето време обаче, може да прегорите.

Прегарянето е постепенен процес. Той не се случва за една нощ, но може да се прокрадне и да не усетите кога се е случило и на вас. Признаците и симптомите са леки в началото, но се влошават с течение на времето. Мислете за първите симптоми като за червени знамена, че нещо не е наред, които трябва да бъдат взети в предвид. Ако обърнете внимание и активно намалите стреса си, можете да предотвратите сериозен срив. Ако ги игнорирате, в крайна сметка ще прегорите.

Резервирайте час за сесия