Каква е ползата от психотерапията?

психотерапевт

Сигурна съм, че сте се питали: „Каква е ползата от психотерапия?“. Надявам се, че със следващата информация ще ви помогна да прецените сами.

Под влияние на западните модели, в България също започна все по-широко да се приема идеята за психотерапия и посещение при психолог, без да са налице сериозни психически отклонения.

Българите вече осъзнават, че имат нужда от професионална помощ, когато са изгубили близък човек, когато не вярват достатъчно в себе си или когато имат проблеми с партньора.

Благодарение на психолога, човек може да погледне живота си отстрани и да вземе обективни решения за решаване на определени проблеми. Могат да се разделят с чувството за вина, малоценност и колебание.

Когато не се обръща внимание на психологическите проблеми, те могат да прераснат в по-сериозни състояния като агресия, злоба, тревожност, враждебност, които да рефлектират върху възпитанието, ценностната система и сексуалността.

Психичните проблеми могат да бъдат оприличени на зъбобол. Когато човек изпитва болка цялото му съзнание се насочва към нея, обсебва мислите му, черпи от енергията и замъглява ума му.

Психологията лекува тази болка и помага да се възвърне реалистичният поглед върху нещата от живота. Тя е като училище за душевно спокойствие, което ни помага да свържем духовното с материалното.

Българинът беше свикнал да споделя психичните си терзания само с близки и приятели, но техните съвети и подкрепа не могат да повлияят глобално на проблемите му, поради две основни причини:

Първата е, че не може да се гарантира дискретността на въпросния приятел и така една съкровена тайна може да се превърне в пикантна клюка.

Втората е, че въпросният близък може да се отнесе несериозно към проблема. Когато човек не е засегнат пряко от дадена ситуация, рядко успява да даде правилен съвет.

При психотерапията, всичко споделено с лекаря си остава тайна. В процеса на работа, лекар и клиент избират съвместно методи за справяне с проблема. като всеки подход е строго индивидуален и съобразен с личностните характеристики на клиента.

Резервирайте час за сесия