Често задавани въпроси за паническите атаки

симптоми на паническите атаки

Какво представляват паническите атаки?

Това са много силни чувства на страх и притеснение, примесени с ужасяващи физически симптоми като недостиг на въздух, изпотяване, замайване и учестен пулс. Паническите атаки са една от най-тежките форми на безпокойство. Сами по себе си – те не са опасни, но изживяването на симптомите, които ги съпровождат, може да бъде ужасяващо, понеже човек губи контрол над себе си. Силната емоция блокира разума и лишава съзнанието от механизъм за справяне с конкретния момент.

Когато си подложен на голямо количество психическо напрежение, може да получиш такъв пристъп на паника. Понякога той е продиктуван от съвсем видима причина, но понякога може да нямаш никаква идея откъде ти е дошло.

Какво предизвиква паническите атаки?

Паник атаките биват предизвикани от тежък стрес. Например – смъртта на любим човек, развод или загуба на работа могат да предизвика атаки на паника. Паническите атаки могат да бъдат причинени и от медицински състояния и други физически причини.

Какво усещаме при паническа атака?

Симптомите на паническите атаки могат да включват ускоряване на пулса, изпотяване, треперене, задух, горещи вълни и леки главоболия. Допълнително към тях можем да изпитваме и усещане за предстояща обреченост, втрисане, гадене, болки в корема, болки в гърдите, главоболие и изтръпване.

Опасни ли са паническите атаки?

Паник атаките, макар и много неприятни, не са опасни. Но все пак внимавайте – те могат да се влошат без помощта на добър психотерапевт.

Какво се случва с тялото ви по време на панически атаки?

Хормонът адреналин навлиза в кръвообращението ви, като поставя тялото ви в режим на тревога. Сърдечният ви ритъм се ускорява, което изпраща повече кръв към мускулите и главата ви. Дишането ви става бързо и плитко, така че да можете да приемате повече кислород. Изпитвате и замайване.

Може ли паническа атака да ви убие?

Паник атаката може да бъде ужасяваща, но тя няма да ви убие… Но когато преживявате паника или пристъп на тревожност, симптомите – болка в гърдите, зачервяване на кожата, препускащо сърце и затруднено дишане – могат да ви накарат да се почувствате сякаш ще припаднете, да загубите ума си или да се чувствате сякаш ще умрете.

Източник: National Institute of Mental Health – USA

Резервирайте час за сесия