Сънищата в психотерапията

Осъзнавайки малки части от този голям океан ние можем постепенно да разширяваме нашето съзнание.

От къде идват сънищата?

Ние сънуваме, когато спим. Когато спим – нашето тяло, и най–важното, нашето съзнание се отпуска давайки възможност на подсъзнанието ни да генерира образи, преживявания и цели истории, които на пръв поглед могат да изглеждат напълно безсмислени.

Карл Густав Юнг нарича сънищата „царския път към несъзнаваното“ определяйки ги като най–прекия път към съдържанията в нашата психика, които остават под прага на нашето съзнание. В действителност именно нашето несъзнавано е това, което е основата на нашата психика. Юнг описва съзнанието като малко островче в центъра на океана на несъзнаваното.

Осъзнавайки малки части от този голям океан ние можем постепенно да разширяваме нашето съзнание и именно това е целта на дълбинната психотерапия. Често симптомите при психологическите разстройства са опит на несъзнаваното ни да провокира към осъзнаване на пренебрегнати истини, неизживени емоции, подтиснати травми или просто към развитие на личността. Затова този тип психотерапия се занимава не само с проблема или симптома, а и цялостно с развитието на личността търсейки чрез сънищата и въображението индивидуалния път на всеки човек.

Какво послание носят?

Сънищата, също като симптомите, са опит на психиката да се самолекува и да върви към развитие. Може често да ни връщат в детството, да преповтарят стари травми, да предизвикват емоции, които носят определена нагласа в ежедневието ни и като цяло да се опитват тайно да ни насочват. Сигурно всички сме ставали свидетели на това как след определени сънища, като че ли целия ни ден придобива особено настроение още от сутринта. Сънищата могат да съдържат и информация за посоката на житейския ни път – могат да предупреждават са опасност или да показват път към личностно развитие. Може също да носят и онези нуминозни преживявания, след които сякаш всичко е различно и по – ясно.

Каква е ползата от интерпретацията на сънища?

Чрез анализирането на съня ние помагаме на диалога между несънаваното и съзнанието ни. По този начин спомагаме естествените лечебни механизми на психиката да извършат своята работа. Често много преди даден симптом да се прояви в сънищата е имало ясни насоки, че се случва нещо нередно. Чрез аналитичната психотерапия човек придобива и собствено чувство за диалог с несъзнаваното, така че е способен и след края на терапията да поддържа доброто си психологическо здраве. А всички знаем, че доброто психологическо здраве води и до по-добро физическо.

Кои психотерапевти се обучават в интерпретация на сънища?

В много психотерапевтични школи има практика да се обръща особено внимание на сънищата, но най – сериозно това е застъпено в аналитичната психотерапия на Карл Юнг.

Психотерапевтите се обучават да откриват скритите послания в сънищата, да се опитват (до колкото е възможно) да разберат символния език на съня и най – вече да съпровождат в това понякога не леко пътуване към нашите подземия. Ако решите да потърсите специалист психотерапевт в аналитичната психотерапия, към момента изискванията са той да е завършил психология или психиатрия и да е преминал обучение по  аналитичната психотерапия, което в момента в България се организира от Българско Общество по Аналитична Психология (БОАП) – Карл Густав Юнг.

Как е най – удачно да бъде представен един сън в психотерапията?

Когато е възможно, най – подходящо е съня да бъде записан на лист непосредствено след сънуването му. Тогава ние сме склонни да помним и най – малките детайли от съня. Със всяка една минута от ежедневието сънят избледнява все повече и повече. Важно е също да помним емоцията и настроението от съня. В самата психотерапия ще бъдете помолени да прочетете написаното, като след това самия лист остава при психотерапевта, така че да може той да проследи динамика между сънищата тъй като те самите са свързани в една обща история, макар това да не е на пръв поглед очевидно.

* На картинката е изобразен гръцкия бог на сънищата Хипнос. Заедно с брат си Танатос те обитават долната земя. Подобни референции от митологията, където се среща понятието „долна земя“ считаме, че символно представляват нашето несъзнавано. Изглежда сякаш интуитивно хората са подразбирали, че сънят е посланник на нещо дълбоко вътре в нас още много преди Карл Юнг и Зигмунд Фройд да разработят своите теории за сънищата.

Резервирайте час за сесия