Какво означава високото кръвно налягане?

кръвно налягане

кръвно налягане

Колко често вдигаме кръвно в наши дни? По колко хапчета пием за сваляне на кръвното? Колко пъти на ден използваме фразата „Този направо ми вдигна кръвното!“?

Знаем ли в същност какво точно представлява кръвното налягане?

Кръвно налягане наричаме взаимодействието между кръвта и стените на съдовете, които определят нейните граници. Стените на съдовете оказват съпротивление на налягането на течната кръв и в зависимост от размера на това налягане определяме дали имаме виско кръвно или ниско.

Много важно е да подчертаем че кръвното налягане е израз на начина по който живеем живота си. Постоянното високо кръвно налягане (хипертония) говори за човек, който се пренапряга и живее на ръба на възможностите. Ниското кръвно (хипотония) от своя страна говори за човек, който препочита пасивния начин на живот, не стои зад действията си и лесно се изморява. Това са хора с много слаба енергия.

Как вдигаме кръвно? Това може да се случи дори само ако си помислим, че вдигаме кръвно. Или при много силна физическа активност. Или когато се намираме в конфликтна ситуация и не намираме изход от нея. А в същност повишаването на кръвното налягане цели за минимално време да се използва по–голям ресурс от енергия, за да може да се реши по–бързо и по–добре даден проблем. Но не решим ли този проблем той ни държи постоянно под напрежение, което означава че нашето кръвно остава високо. Понеже нямаме решение на конфликта напрежението си стои повишено. Започваме да имаме постоянно високо кръвно налягане. И се въртим в един омагьосан кръг от който няма излизане, но за сметка на това има солидно пиене на хапчета.

Представете си как би изглеждал човек, чието кръвно е постоянно в един среден интервал, без вдигане и сваляне на кръвното, без емоционално зареждане и разреждане. А не е ли точно това към което се стреми нашето човечество? Пием хапчета, за да държим кръвното си „в норма“. А ако то не се вдига означава, че няма влюбване, няма радост, няма страх, няма конфликти, няма ЖИВОТ. Защото кръвта символизира живота и уникалността на всеки човек. От една капка кръв може да разберем толкова много данни за притежателя ѝ. Така и кръвното налягане символизира динамиката на живота. Вие пасивно ли избирате да живеете живота си или активно?

Диана Гинова

Резервирайте час за сесия