Как да се справим със загубата на близък?

Тъга

загуба на близък

Загуба на близък

Цикълът на живота е устроен така, че идва момент, в който губим любим близък човек. Болката е непоносима, достига до физически измерения, а мъката може да наруши сериозно адекватното ни поведение.

Смъртта на любим човек, загубата на работа или прекратяването на връзка са трудни преживявания за човек. Нормално е чувството на тъга или скръб да ви спохожда в отговор на подобни ситуации. Тези, които изпитват загуба, често могат да опишат себе си като „депресирани“.

Но да бъдеш тъжен не е същото като да имаш депресия. Процесът на скърбене е естествен и уникален за всеки индивид и споделя някои от същите характеристики на депресията. И скръбта, и депресията могат да включват силна тъга и отдръпване от обичайните дейности. Те също са различни по няколко параметъра:

В скръбта болезнените чувства идват на вълни, често се смесват с положителни спомени за починалия. При депресията настроението и / или интересът (удоволствието) се понижават през повечето две седмици.

В скръбта обикновено се поддържа самочувствието. При депресията се срещат чувство за безполезност и самоотвержение.

За някои хора смъртта на любим човек може да доведе до голяма депресия. Загубата на работа или жертвата на физическо посегателство или голямо бедствие може също да доведе до депресия. Въпреки известно припокриване между мъката и депресията, те са различни. Разграничаването между тях може да помогне на хората да получат нужната помощ, подкрепа или лечение.

Психотерапията е един от най-добрите начини да превъзмогнем загубата на близък човек и да можем да продължим живота си по възможно най-добрия начин.

Резервирайте час за сесия