Как да се справим с раздяла или развод?

Раздяла / развод

Раздяла / развод

Раздяла / Развод

Раздялата и разводът могат да донесат облекчение на някои и непоносим стрес и емоционална болка при други хора.

Защо разделите са толкова болезнени?

Раздялата или разводът могат да бъдат едно от най-стресиращите и емоционални преживявания в живота. Каквато и да е причината за раздялата – независимо дали сте го искали или не – разпадането на една връзка може да обърне целия ви свят с главата надолу и да предизвика всякакви болезнени и тревожни емоции.

Дори когато една връзка вече не е добра, разводът или раздялата могат да бъдат изключително болезнени, защото представляват загубата не само на партньорството, но и на мечтите и ангажиментите, които сте споделили. Романтичните отношения започват с висока нотка на вълнение и надежди за бъдещето. Когато една връзка се провали, изпитваме дълбоко разочарование, стрес и мъка.

Раздялата или разводът ви поставят в трудна ситуация. Всичко е нарушено: вашата рутина и отговорности, домът ви, отношенията ви с вашето семейство и приятели и дори вашата самоличност. Разпадът също носи несигурност за бъдещето. Какъв ще бъде животът без вашия партньор? Ще намериш ли някой друг? Ще свършиш ли сам? Тези неизвестни често могат да изглеждат по-лоши от това да сте в нещастна връзка.

Тази болка и несигурност означават, че възстановяването след раздяла или развод може да бъде трудно и да отнеме време. Важно е обаче да продължите да си напомняте, че можете и ще преминете през това трудно преживяване и дори да продължите с обновеното чувство на надежда и оптимизъм.

Как да се справим с раздяла или развод?

Признайте, че е добре да имате смесени чувства. Нормално е да се чувствате тъжни, ядосани, изтощени, разочаровани и объркани – и тези чувства могат да бъдат силни. Може също да изпитвате тревожност за бъдещето. Приемете, че реакции като тези ще намалеят с времето. Дори връзката да е била нездравословна, да се впускате в непознатото е плашещо.

Подарете си почивка. Дайте си позволение да се чувствате и да работите на по-малко от оптимално ниво за определен период от време. Може да не сте в състояние да бъдете толкова продуктивни в работата или да се грижите за другите по точно начина, по който сте свикнали за малко. Никой не е супер съж или супер жена; отделете време да се излекувате и да се заредите отново.

Не е нужно да премивате през това сами. Споделянето на чувствата си с приятели и семейство може да ви помогне да преминете през този период. Изолирането на себе си може да повиши нивата на стрес, да намали концентрацията ви и да се възпрепятства вашата работа, други отношения и здравето ви. Не се страхувайте да получите помощ отвън, когато имате нужда от нея.

Резервирайте час за сесия