Работи ли психотерапията? • Диана Гинова - Психолог / Психотерапевт

Работи ли психотерапията?

добър психолог
Психотерапията: начин на употреба
03/26/2017
Сънищата в психотерапията
03/26/2017
психотерапия

Сигурно всички знаете какво е психотерапия, но колко от Вас са склонни да потърсят психотерапевт?

Може би заглавието на темата не е най-точно подбрано, но целта е да дадем отговор именно на този въпрос „Работи ли психотерапията?”,  или с други думи, има ли ефект от нея.

Сигурно всички знаете какво е психотерапия, но колко от Вас са склонни да потърсят психотерапевт при проблеми от психологично естество?

В един от известните си филми, Уди Алън играе човек, който не полага никакви усилия, за да се отърве от маниакалните и невротичните си проблеми. Но колкото и забавно да е това във филма, в реалния живот често се случва точно обратното – ненавременно лечение на подобни проблеми, може да бъде тъжно, дори трагично.

Кой може да провежда психотерапия?

Психотерапията се провеждана от специалисти психолози или психиатри, които имат професионална квалификация в някой от психотерапевтичните парадигми. Психотерапията понякога е съчетана и с медикаментозно лечение назначено от психиатър. В тези случаи целта на психотерапията е постепенното намаляване и в последствие спиране на лекарствата.

Ефективност на психотерапията

Психотерапията е ефективна при лечението на тревожност, депресия, безсъние, и всички други проблеми от психологично естество. Проучване на списание „Consumer Reports“ със съдействието на специалист от университета в Пенсилвания (Martin E.P. Seligman) (Ноевмври, 1995г) сочи, че дългосрочната психотерапия е много по-ефективна и е за предпочитане пред краткосрочните психотерапии. Хората, които се подлагат на психотерапия цялостно са много по-здрави, и много по-рядко се нуждаят от други медицински грижи. Това е установено чрез въпросното проучване като са анализирани посещенията при личния лекар преди и след психотерапията.

Това е статистика относно успеваемостта при лечение на депресия предоставена от сайта www.sciencebasedmedicine.org:

Is acupuncture as effective as antidepressants? Part 2. Blinding readers who try to get an answer

Статистика за психотерапия

Колко процента получават адекватно лечение

Според проучване на корпорация Ранд относно здравното осигуряване в САЩ около 10 на сто от хората имат някакви психологични проблеми. 1/5 от тези хора ще се обърнат за помощ към специалист психотерапевт, още толкова няма да потърсят никаква помощ, а около 60 % ще се обърнат към общопрактикуващ лекар. За съжаление в България няма практика личните лекари да препращат пациентите към психотерапевт. Най – често ще бъдете насочени към невролог, което не винаги е най – доброто решение. Поради тази причина процента на хората получили адекватна помощ е много  малък в България.

Няколко интересни факта за стреса

А ето и няколко факта за стреса, които може би не знаете от проучване на OSHA  (Occupational Safety and Health Care Administration). Стресът намалява съществено работоспособността и производителността на човек. Стресът е причина за голям процент от трудовите злополуки. Много често, причината за чести отсъствия от работа (болнични) е именно стресът.

Други приложения на психотерапията

Лечението чрез психотерапия може да се прилага не само при психични проблеми, но и при ред други заболявания, като съпровождаща терапия. За съжаление обаче, тези приложения на психотерапията все още не са достатъчно популярни, няма достатъчно адекватна информация за тях, а по този начин не се дава поле за тяхното развитие.